למלא את תפקיד ועד הבית בבניין משותף

למלא את תפקיד ועד הבית בבניין משותף זה לא פשוט, ולפעמים מה שהופך את העניין זו ההתמודדות מול הדיירים במצבים מורכבים. אם, לדוגמא, המעלית מתקלקלת והשכן בקומה השמינית צריך לעלות כל כך הרבה מדרגות ברגל, מי צריך לשאת בעלויות התיקון? אם תעשו ביטוח מבנה משותף מבעוד מועד, כפי שעשיתם בוודאי ביטוח ועד בית, תוכלו להיות בטוחים שתמלאו את התפקיד שלכם הרבה יותר בקלות. זה לא משנה אם התקלה תהיה במעלית או בצנרת הראשית של הבניין, כי בכל מקרה תעשו בדיוק את אותה פעולה: תתקשרו אל חברת הביטוח שתישא בעלויות ותכסה את העניין.

מה החוק אומר לגבי ביטוח בניין משותף?

אם תבדקו לעומק מה אומר החוק לגבי ביטוח בניין משותף, אתם תגלו שהוא לא מחייב אתכם לעשות ביטוח כזה, וחבל. בכל אותם בניינים שבהם לא עשו ביטוחים כאלה מבעוד מועד, בהמשך הצטערו על כך, כי ברגע שמתרחשת תקלה או תאונה, הדבר הראשון שהשכנים עושים זה לריב ביניהם. לעומת זאת, מי שכן השכיל לעשות ביטוח בניין משותף יודע שלפחות עם התשלום הוא יוכל להתמודד הרבה יותר בקלות. ממש כפי שאתם נהנים ביחד מכל הרכוש המשותף שנמצא בלובי, בחניה, בחדר המדרגות או במעליות, כך אתם צריכים גם לשאת ביחד באחריות כלפיו ובתיקונים שלו, והפתרון לכך הוא ביטוח.

האם מדובר על עלויות גבוהות?

לא אחת קורה שאומנם ועד הבית מציע לעשות ביטוח מבנה משותף אך הדיירים מתנגדים לעניין, מתוך חשש שמדובר יהיה על מחירים גבוהים מידי. זה נשמע לכם מוכר כי כך הגיבו גם הדיירים בבניין שלכם? אם כך, תשמחו בוודאי לדעת שהיום זה כבר לא המצב. היום תוכלו לקבל הצעות מחיר מאוד אטרקטיביות מחברות ביטוח שונות, כך שאין ספק שמדובר על צעד חכם ומשתלם. למעשה אתם תראו שאם תחלקו את הסכום שמבקשים מכם בין כל השכנים, בסופו של דבר כל אחד מהם ישלם מעט מאוד בכל חודש. זה נכון שאף אחד לא היה רוצה להפעיל את הביטוח בבניין המשותף וזה כמו "לזרוק כסף", אך עדיף להקדים ביטוח למכה מאשר להזדקק לביטוח ולדעת שאין לכם למי לפנות.

תפקיד ועד הבית והחשיבות הרבה שלו 

כפי שצוין לעיל, ועד הבית הוא גוף נבחר המייצג את כלל בעלי הדירות בבניין מגורים משותף, ממש כפי שקורה בבניין המגורים שלכם. כשמדברים על תפקיד ועד הבית ניתן לראות שהתפקיד העיקרי שלו הוא למעשה לנהל את העניינים השוטפים של הבניין, לשמור על הרכוש המשותף ולדאוג לאיכות החיים של הדיירים. ניהול בתים משותפים כולל בתוכו לא מעט התמודדויות, והכול בהתאם לסוג הבניין, לגודל שלו ולמספר השכנים שיש בו. לכן טבעי שכל מי שחושב לאייש את התפקיד הזה ירצה לדעת כמה שיותר פרטים בנושא. זה נשמע לכם מוכר? רגע לפני שאתם מציעים את עצמכם לתפקיד, כדאי שתרדו לעומק הפרטים ותבינו מה באמת יונח על הכתפיים שלכם. 

תפקיד ועד הבית – השוטר והאחראי המבוגר 

כשמנסים לענות על ועד בית שאלות, מגלים שיש הרבה אחריות על חברי הוועד. האחריות נעה במישורים שונים, כמו למשל: 

  • ניהול תקציב: ו עד הבית אחראי על גביית תשלומי ועד הבית, ניהול חשבונות הבנק של הבניין והקצאת תקציבים לתחזוקה שוטפת, שיפוצים, ביטוח ועוד. על הוועד להציג לדיירים דוחות כספיים תקופתיים, ולדאוג לשקיפות מלאה בכל הקשור לניהול הכספים.
  • תחזוקה שוטפת: אחד התפקידים החשובים ביותר של ועד הבית הוא לדאוג לתחזוקה שוטפת של הבניין. זה כולל ניקיון של החלקים המשותפים, גינון, תיקון תקלות שוטפות, בדיקת תקינות של מערכות החשמל והמים, והתקשרות עם קבלנים לצורך ביצוע עבודות תחזוקה מורכבות יותר.
  • אכיפת תקנון הבית: כל בניין מגורים משותף אמור להיות בעל תקנון בית, המגדיר את זכויות וחובות הדיירים. תפקיד ועד הבית הוא להיות אחראי על אכיפת תקנון זה, ודאגה לכך שכל הדיירים יכבדו אותו. במקרים של הפרת תקנון, על הוועד לפעול לטיפול בבעיה, תוך מתן אפשרות לדייר להשמיע את טענותיו.
  • ייצוג הדיירים מול גורמים חיצוניים: ועד הבית מייצג את כלל הדיירים מול גורמים חיצוניים, כגון עירייה, חברות ניהול, קבלנים ועוד. הוועד אחראי על ניהול משא ומתן עם גורמים אלו, וחתום על הסכמים בשם הבניין.
  • קבלת החלטות: ועד הבית מקבל החלטות הנוגעות לענייני הבניין, כגון אישור שיפוצים, שינויים במבנה הבניין, שינויים בתקנון הבית ועוד. החלטות אלו מתקבלות בדרך כלל באספות דיירים, בהן כל דייר זכאי להשתתף ולהביע את דעתו.

כפי שניתן לראות, תפקיד ועד הבית הינו מורכב ביותר. לכן, מי שרוצה להציע את עצמו לתפקיד צריך גם שיהיה לו זמן לטפל בדברים בפועל. 

האתגרים שאתם לא פעם הוועד צריך להתמודד 

אי אפשר לדבר על תפקיד ועד הבית ולא לדבר על האתגרים שאיתם הוועד צריך להתמודד. מעבר לכך שהוועד צריך להיות אחראי על חוקי ועד בית משותף ועל הסכמה כללית בין השכנים, מצפים לחברי הוועד עוד אתרים אחרים. למשל: מקרים של אי הסכמה בין הדיירים. אחת הבעיות הנפוצות ביותר בבנייני מגורים משותפים היא אי הסכמה בין הדיירים. חילוקי דעות לגבי תקציב, שיפוצים, תקנון הבית ועוד, עלולים ליצור חיכוכים ולפגוע באווירה הטובה בבניין. על ועד הבית לפעול לגישור בין הדיירים, ולמצוא פתרונות שיספקו את רובם המוחלט. אתגר נוסף הוא מחסור בידע. לא כל חברי ועד הבית הם בעלי ניסיון בניהול, משפט או תחומים טכניים אחרים. מחסור בידע עלול להקשות על הוועד לבצע את תפקידיו בצורה יעילה. לכן כשמדברים ע ל תפקיד ועד הבית  מדברים גם על הצורך להשקיע זמן בלימוד הנושאים הרלוונטיים, או להיעזר ביועצים מקצועיים. לבסוף, אנחנו רואים שהרבה פעם גם העדר מוטיבציה עלול להוות אתגר לא פשוט. התנדבות לוועד הבית היא משימה תובענית, הדורשת השקעת זמן ומאמץ. לא תמיד קל למצוא דיירים שיהיו מוכנים לקחת על עצמם תפקיד זה. על הוועד לדאוג לכך שחבריו יקבלו את ההכרה והתמיכה הנדרשים, כדי לשמור על מוטיבציה גבוהה.

הביטוחים שהוועד צריך לדאוג להם 

לבסוף, תפקיד ועד הבית הוא גם לדאוג שיש לבניין את כל הביטוחים הנדרשים. למשל: ביטוח רכוש משותף, ביטוח חבות מעבידים ועוד. משמעות הדברים היא שאם אתם רוצים לאייש את התפקיד הזה, כדאי שתבדקו גם איזו חברת ביטוח יכולה להתאים לבניין שלכם. כאן בדיוק נכנסת לתמונה חברת מרכז הביטוחים, כי כאן אתם תראו שאתם, והבניין, בידיים טובות. תוכלו לקבל כאן הצעות מחיר נהדרות עבור סוגים שונים של ביטוחים, אז למה לדחות זאת לרגע האחרון? צרו קשר ותראו שלא תתאכזבו – מהשירות, מהמחירים ומהמקצועיות. 

שאלות ותשובות 

  1. מי יכול להיות חבר בוועד הבית? 

כל בעל דירה בבניין יכול להיות חבר בוועד הבית. בכלל כלל חברי הוועד נבחרים באסיפה הכללית. 

  1. מהן הסמכויות של ועד הבית? 

לוועד הבית יש סמכויות נרחבות לנהל את הבית המשותף. הוא יכול להתקין תקנות, לגבות תשלומים, לחתום על חוזים וכדומה. 

  1. מה קורה אם אין הסכמה בין חברי הוועד? 

במקרה של חילוקי דעות בין חברי הוועד יש לפנות בדרך כלל לאסיפה כללית של בעלי הדירות בבניין כי לקבל החלטה. 

  1. כל כמה זמן מחליפים את הוועד? 

זה תלוי בבניין ובתקנון של הבניין. ברוב המקרים ניתן לראות שמדובר על שניים שלוש.

תפקיד ועדי הבתים

תפקיד ועד הבית
תוכן עניינים
מאמרים נוספים שיעניינו אתכם

פנו אלינו עכשיו וקבלו מגוון הצעות מותאמות אישית עבור ביטוח בניין משותף